Misschien is het er nog niet van gekomen, misschien twijfel je aan je kunnen of misschien heb je het al wel eens geprobeerd met bijvoorbeeld een Feet-up.
En natuurlijk kan het ook zijn dat je de koning van de asana’s beheerst; Sirsasana, de kopstand waarbij je letterlijk alles vanuit de andere kant bekijkt.
Voor mij persoonlijk betekent dat een gefocuste blik naar binnen, waarbij ik geen keus heb dan de kracht aan te spreken op innerlijke balans, armkracht en manipura chakra (3e chakra). Ik heb geen keus omdat ik anders omval en gedwongen uit de houding kom.
Een mooie vergelijkbare symboliek vind ik in de Rider Wait Tarot. Kaart nummer XII is de kaart van “De Gehangene”. Het is een kaart die, net als Sirsasana uitnodigt om een situatie eens van de andere kant te bekijken.
De kaart laat een persoon zien die met 1 voet vast lijkt te zitten. Echter zijn hoofd is vrij en omgeven door een aureool. Ook al hebben we het gevoel zo vast te zitten in bijvoorbeeld een veeleisende baan of een moeizame relatie, de kaart geeft aan dat er altijd spirituele vrijheid kan zijn.
Zo ondersteboven hangend bied het je de gelegenheid om alles eens van uit een ander perspectief te bekijken.
De gehangene symboliseert de mens die zich uit een moeilijke situatie kan bevrijden door deze te aanvaarden.
“Een negatieve situatie wordt positief zodra je hem zin geeft.”
Hij wordt op de proef gesteld en dat vereist opoffering en toewijding.
Zo ook met oefenen van Sirsasana.
Grote kans dat je dit niet in een keer zal lukken (aanvaarding) Je zult je door zowel geestelijke als lichamelijke blokkades moeten worstelen door regelmatige beoefening en de mantra “het lukt me toch niet” dienen te doorbreken. (opoffering en toewijding).
En dan op een gegeven ogenblik, misschien wel geheel onverwacht, is het moment daar;
Je staat. Uit eigen kracht. Gefocust en sterk.
Als gevolg van een zuurstof boost door de bloedtoevoer die in deze houding naar hersenen, oren en ogen stroomt, zullen inzichten scherp zijn. Je lichaam heeft geen keuze in deze houding maar je hoofd is vrij en helder.
En zo is de cirkel weer rond.
Succes met oefenen!
Reactie plaatsen
Reacties