Een kruid met een kroon; Shatavari!
Een prachtige naam voor een kruid met een kroon; (Bijna) iedere vrouw zou dit kruid in haar keukenkastje moeten hebben staan. Shatavari betekent in het Sanskriet “zij die 100 echtgenoten aan kan”. Nou is dat waarschijnlijk niet wat je wilt maar het geeft wel de essentie van het kruid weer: zij ondersteund jou in vitaliteit en je vrouw-zijn, in welke fase van je leven je ook bent en dat maakt haar echt de koningin der kruiden.
Eerst nog even terug naar Shatavari zelf. Shatavari is familie van de asperge en een adaptogeen kruid wat wil zeggen dat het zich aanpast aan jouw lichaam en je helpt omgaan met emotionele en fysieke stress. In Ayurveda noemen we dit ook wel Rasayana. Dit ultieme vrouwen kruid wordt in Ayurveda al eeuwen gebruikt om Vata en Pitta te balanceren in het voorplantingssysteem van de vrouw.
Heb je als jonge vrouw een onregelmatige menstruatie en last van PMS? Shatavari helpt je hormonale schommelingen in balans te brengen en je menstruatie te reguleren.
Wil jij graag zwanger worden en jouw lichaam daar optimaal op voorbereiden? Shatavari zorgt voor een goede ovulatie en voorbereiding van de baarmoeder. Daarnaast werkt het libido verhogend, ook niet onbelangrijk bij een kinderwens ;)
Ben jij in verwachting dan heeft dit kruid een voedende werking op de foetus. En ook tijdens de borstvoeding zal zij een positieve ondersteuning zijn in de aanmaak van moedermelk.
Ben je een vrouw in de overgangsfase (zoals ik) dan kan het afnemen van het hormoon oestrogeen klachten geven. Bekende klachten zijn o.a. opvliegers, droogheid, vermoeidheid. Shatavari kan ondersteunen in de aanmaak van fyto-oestrogeen wat balans en rust brengt in je hormoonhuishouding.
Kortom, zelf ben ik echt fan van Shatavari. Heb jij echter Kapha klachten zoals overgewicht, zwaarte in je systeem, veel ama (afvalstoffen) of gebruik je bepaalde medicatie waar Lithium in zit dan is het kruid Sariva wellicht een betere optie voor jou om je te ondersteunen in hormoon balans.
Wil jij meer weten hoe jij jezelf kunt balanceren tijdens de overgangsperiode?
Neem gerust contact met me op en dan bekijken we samen wat ik voor je kan betekenen.
Reactie plaatsen
Reacties