Yoga en de elementen deel 3: vuur

 

Inhoud  
1 Yoga en de Elementen – Deel 3: Vuur
2 Vuur in balans
3 Te veel vuur
4 Te weinig vuur
5 Vuur in asana

 

Yoga en de Elementen – Deel 3: Vuur

In de aarde zit het vuur van magma dat als het daglicht ziet lava wordt, de drager van vruchtbaarheid maar ook van vernieling.

Van alle elementen is vuur de meest beweeglijke en vluchtige. Om te kunnen bestaan heeft deze vorm van energie minstens twee van de andere elementen nodig. Een daarvan is lucht want zonder zuurstof zal niets branden. Maar ook water kan in de vorm van een brandbare vloeistof (zoals olie) zorgen voor het ontvlammen.

Aan de andere kant kunnen water en aarde er in grote hoeveelheden ook voor zorgen dat het vuur wordt gedoofd. Vuur werkt transformerend. Uiteindelijk na genoeg te zijn blootgesteld aan vuur of verzengende hitte keert alle materie tot stof en as terug. Ieder vuur dooft vroeg of laat uit.

Alles transformeert feitelijk naar een toestand die in volledige harmonie is met de elementen. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Vuur hoort bij het Zuiden en de zomer. De plaats van warmte.

 

 

In je lichaam is vuur; honger, dorst, het hele spijsverteringsstelsel. In de ayurveda “agni” genoemd. Agni betekent letterlijk “vuur” en dit element zorgt ervoor dat dingen, dus ook voedingsstoffen, omgezet, verbrand, verteerd of getransformeerd kunnen worden.

Vuur in balans

Vuur in balans maakt actief, creatief, enthousiast, gepassioneerd, assertief, wilskrachtig, zuiver, licht en verwarmend. Vuur in balans geeft het vermogen te creëren en te voltooien. Vuur verbindt man en vrouw door passie en zorgt ervoor dat ze sexueel in elkaar kunnen versmelten.

Te veel vuur

Mensen met teveel vuur zijn prikkelbaar en snel geïrriteerd. Kunnen onnadenkend uit hun slof schieten en impulsief reageren. Men kan moeilijk tegen zwijgen en stilte. Hierdoor praat men veel en is altijd in beweging. Men kan last hebben van hartkloppingen en slapeloosheid.

Te weinig vuur

Te weinig vuur kan resulteren in futloosheid en gebrek aan energie en inspiratie. Er is geen enthousiasme of plezier. Hierdoor kan er een neiging zijn tot depressiviteit. Denk hierbij aan burn-out (uitgeblust). Er gebeurt niets. Het leven kan een vicieuze cirkel worden zonder inzichten.

Vuur in asana

Van aarde, naar water. Van water naar vuur. Innerlijk vuur. De plek die in de buurt ligt van de zonnevlecht. Het 3e chakra, gelegen tussen de navel en het laatste bot van de wervelkolom, boven de bijnieren. Psychologisch gezien is dit gebied gericht op zelfbepaling, het recht om te handelen. De (onbewuste) tegenkracht is schaamte. Het is de plek waar we vlinders voelen als we zenuwachtig zijn. Deze plek is het beginpunt van 72.000 nadi’s.

In dit gebied wordt de Wil geboren. Wil = bewust beheerste verandering. Ware wil vereist intense communicatie met jezelf, een groot vertrouwen in je eigen vrije wil en de moed om de consequenties van je handelen te aanvaarden. Veel mensen lopen daarom hier omheen en dat is ook waarom veel mensen weerstand voelen als het gaat om het trainen van de buikspieren. Vuur is kracht en kracht houdt verantwoordelijkheid in.

In Yoga is het vuurelement voelbaar in de lengte van het aannemen van een asana. Hierbij wordt aanspraak gedaan op je wilskracht.

Ook discipline houdt verband met dit element. Willen heeft echter meer effect dan moeten!

De houdingen waarbij we het warm krijgen maken aanspraak op het vuurelement in je. Omdat dit gebied ook de spijsvertering reguleert; hier wordt voedsel getransformeerd naar energie, zijn ook bij asana’s die hier op werken gerelateerd aan het vuurelement. Denk hierbij aan houdingen waarin een draaiing zit (torsies) of anders gezegd; zodra er een draaiing gedaan wordt in een asana wordt aanspraak gemaakt op het vuurelement.

Asana’s waarbij het vuurelement duidelijk voelbaar is, kunnen zijn:

  • Navasana (De Boot)
  • Dhanurasana (De Boog)
  • Chaturanga dandasana (Vierledige Staf)
  • Ustrasana (De Kameel)
  • Salabhasana (De Sprinkhaan)

In deze koude wintermaanden is het wellicht een mooi moment om dat vuurtje in je eens lekker op gaan te stoken voordat je je lekker met een dekentje op de bank nestelt. 

Het volgende element waar we in gaan duiken is het element lucht!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.