Spooktochten, griezelen bij een horrorfilm, uitsnijden van pompoenen en verkleedpartijen; dat is hoe we in deze tijd vaak Halloween vieren op 31 oktober.
Maar wist je dat Halloween is afgeleid van het Keltische Hallow-e’en, wat de avond voor aller heiligen betekent? (1 november).
Het feest van Samhain
Onze voorchristelijke voorouders verdeelde het jaar in een lichte helft (lente en zomer) en in een donkere helft (herfst en winter). Die donkere helft begon met de eerste volle maan als de zon in het sterrenbeeld schorpioen staat.
Dit jaar is dat op 27 oktober. Het werd het feest van Samhain genoemd. Veel later zijn Hallow-e’en en Samhain samengevoegd tot het feest wat wij nu dus kennen als Halloween alleen wordt het jammer genoeg meestal een stuk oppervlakkiger gevierd dan in oude tijden.
Traditioneel duurde het Samhain feest 3 dagen.
De eerste dag begon op de dag VOOR volle maan. Op deze dag werden de hoogtepunten en dieptepunten van de afgelopen periode doordacht.
De tweede dag, de dag van volle maan, werd gezien als een dag tussen de tijd. De sluiers tussen de wereld van de levenden en de overledenen zou in deze periode heel dun zijn en contact maken zou gemakkelijk gaan. (zie je het verband met het feest nu?) Ook werden voorouders vereerd en herdacht.
De derde dag NA volle maan is dan de eerste dag van een nieuwe periode (een nieuw jaar). Voor onze voorouders (die veel dichter bij en met de natuur leefden als wij nu) begon alle leven in het donker. Zaad ontkiemt in donkere ondergrond waar de zon niet bij kan. Een nieuwe cyclus in de natuur begint niet in de lente maar in de donkerste periode van het jaar.
Ik vind dit een mooie symboliek waar we ook in onze moderne tijd mee aan de slag kunnen.
Hoe kan je Halloween eens op een andere manier vieren?
DAG 1
Op deze eerste dag zou je tijd en ruimte kunnen maken voor bezinning; wat heeft het afgelopen jaar mij gebracht? Wat was mooi en wat was moeilijk? Naar binnen kerende yoga houdingen kunnen je hierbij ondersteunen. Denk hierbij aan Paschimottanassana, Tarasana en Kurmasana.
DAG 2
De tweede dag zou je een kaarsje kunnen branden voor overleden dierbaren en tijdens een meditatie hen in de geest kunnen eren en je voorouderlijn kunnen herdenken. Wees je er bewust van dat er een hele lijn ver terug de tijd in gaat en dat elke schakel in deze lijn belangrijk voor jou is. Als er ook maar een schakel zou ontbreken had jij tenslotte niet op deze manier hier gezeten.
DAG 3
De derde dag zou je voor jezelf een intentie neer kunnen zetten voor het komende jaar. Een intentie als het zaad wat nog in het diepste donker ontsproten moet worden. Voorlopig nog niet zichtbaar maar wel als prille start van een nieuw begin. De groet aan de maan is een fijne reeks om deze intentie zachte kracht bij te zetten.
En of je dit nu de 3 dagen rond 31 oktober doet of de dagen rond volle maan; ik denk zelf dat het niet veel uit maakt. Waar het om gaat is om de handeling, de ruimte die je voor je zelf (en voorouders) neemt, je zelfreflectie en je mind set door een intentie te zetten.
Fijne Halloween!
Reactie plaatsen
Reacties